Vrijeme pripreme:
2 h i 30 minuta

Za celer steak pomiješajte brašno, krupnu sol i vodu u glatko, podatno tijesto. Celer lagano ispikajte nožem, obložite ga cijelog tijestom tako da bude potpuno prekriven i stavite peći na 175 °C, oko 2 sata. Nakon pečenja razbijte koru i izvadite celer da se ohladi.
Za umak, povrće temeljito operite, ali ne gulite – korica će dati dodatnu dubinu okusa. Narežite ga na veće komade i stavite dinstati u lonac bez ulja, dok ne počne dobivati boju. Dodajte koncentrat rajčice, kratko promiješajte pa podlijte crnim vinom i vodom. Ubacite ružmarin i lovor, i kuhajte na laganoj vatri oko 90 minuta. Umak potom procijedite i reducirajte na gustoću klasičnog umaka. Začinite po ukusu.
Za kremu od slanutka, ocijedite slanutak i stavite u mikser s maslinovim uljem, solju, paprom i malo tople vode. Izmiksajte u glatku kremu, pazeći da ne pretjerate s tekućinom.
Prije serviranja, celer narežite na odreske, pospite dimljenom paprikom i paprom te kratko zapecite na vrućoj tavi. Poslužite uz toplu kremu od slanutka i gusti povrtni umak.