Povrtno varivo

Vege

Vrijeme pripreme:

2 h

Povrtno varivo

Sastojci

5

  • luka
  • mrkve
  • celera
  • kelja
  • šparoga
  • mahuna
  • krumpira
  • koncentrata rajčice
  • bijelog vina
  • vode
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • lovorova lista

Upute

Svo povrće operite pod mlazom hladne vode, očistite i narežite na približno jednake kockice kako bi se ravnomjerno kuhalo.

U velikom loncu zagrijte malo maslinovog ulja pa na laganoj vatri dinstajte luk, celer i mrkvu. Lagano ih posolite i ostavite da se polako karameliziraju.

Dodajte koncentrat rajčice, dobro izmiješajte, zatim podlijte bijelim vinom i vodom. Ubacite krumpir, dodajte još malo soli i 2–3 lovorova lista. Kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena, povremeno miješajući i dolijevajući vodu po potrebi.

Nakon sat vremena u lonac dodajte mahune, šparoge i kelj. Kuhajte još pola sata dok povrće ne omekša, a okusi se lijepo prožmu.

Na kraju dodatno začinite solju, mljevenom paprikom i paprom. Poslužite toplo, uz domaći kruh ili kao samostalan, lagan obrok.